Te sześć produktów spożywczych może stać się bardziej popularne w miarę ocieplania się klimatu

 Bez względu na to, jak to rozumieć, zmiany klimatu wpłyną na to, co będziemy jeść w przyszłości. Obecnie tylko 13 roślin uprawnych dostarcza 80 procent energii spożywanej przez ludzi na całym świecie, a około połowa kalorii pochodzi z pszenicy, kukurydzy i ryżu. Jednak niektóre z tych upraw mogą nie rozwijać się dobrze w warunkach wyższych temperatur, nieprzewidywalnych opadów i ekstremalnych zjawisk pogodowych spowodowanych zmianami klimatu. Już teraz susze, fale upałów i gwałtowne powodzie niszczą uprawy na całym świecie.


"Musimy zdywersyfikować nasz koszyk żywnościowy" - mówi Festo Massawe. Jest on dyrektorem wykonawczym Future Food Beacon Malaysia, grupy działającej w kampusie Uniwersytetu Nottingham Malaysia w Semenyih, która bada wpływ zmian klimatu na bezpieczeństwo żywnościowe.


To nie tylko to, co jemy, ale także to, jak uprawiamy żywność. Sztuką będzie inwestowanie we wszystkie możliwe rozwiązania: hodowanie roślin, aby były bardziej odporne na zmiany klimatu, inżynieria genetyczna żywności w laboratoriach oraz badanie roślin, o których po prostu nie mamy wystarczającej wiedzy - mówi ekolog Samuel Pironon z Królewskiego Ogrodu Botanicznego w Kew w Londynie. Aby wyżywić rosnącą populację w szybko zmieniającym się świecie, naukowcy zajmujący się żywnością badają wiele możliwości, zastanawiając się jednocześnie, jak być przyjaznym dla środowiska.


Częścią tego równania są także preferencje konsumentów. "Musi to być właściwe połączenie następujących cech: Dobrze wygląda, dobrze smakuje i jest w odpowiedniej cenie" - mówi Halley Froehlich, naukowiec ds. akwakultury i rybołówstwa z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara.


Oto sześć produktów, które mogą spełnić wszystkie te kryteria i w przyszłości pojawić się w menu i na półkach sklepowych.


1. Proso


Źródło: Węglowodany, białko, składniki mineralne (potas, fosfor i magnez)

Zastosowania: Pełne ziarno, mąka bezglutenowa, makaron, chipsy, piwo


Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2023 Międzynarodowym Rokiem Prosa (istnieje kilka jego odmian). Quinoa zdobyła ten sam zaszczyt w 2013 roku, a jej sprzedaż gwałtownie wzrosła. Proso, uprawiane po raz pierwszy w Azji około 10 000 lat temu, jest podstawowym zbożem w niektórych częściach Azji i Afryki. W porównaniu z pszenicą, kukurydzą i ryżem proso jest o wiele bardziej odporne na zmiany klimatu - potrzebuje mało wody i dobrze rozwija się w cieplejszych i suchszych środowiskach. Jeszcze jedna dobra wiadomość: Proso jest jednym z wielu starożytnych zbóż - w tym teff, amarantus i sorgo - które są podobnie trwałe i odporne (nie wspominając o tym, że można z nich robić piwo).


2. Orzech ziemny Bambara


Źródło: Białko, błonnik, składniki mineralne (potas, magnez i żelazo)

Zastosowania: Pieczone lub gotowane; mąka bezglutenowa; mleko bez nabiału


Słyszeliście już o mleku migdałowym i sojowym. Następna alternatywa w kawiarni może być zrobiona z orzeszków ziemnych Bambara, odpornej na suszę rośliny strączkowej pochodzącej z Afryki Subsaharyjskiej. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, orzech ziemny Bambara jest bogaty w białko. Bakterie na roślinie przekształcają azot atmosferyczny w amoniak, dzięki czemu orzech dobrze rośnie na glebie ubogiej w składniki odżywcze bez nawozów chemicznych. Festo Massawe z Future Food Beacon Malaysia mówi, że lepsze zrozumienie rośliny może utorować drogę programom hodowlanym, dzięki którym orzeszek ziemny Bambara stanie się tak popularny jak soja, roślina strączkowa dająca wysokie plony, ale mniej odporna na suszę.


3. Małże


Źródło: Białko, kwasy omega-3, witamina B12, minerały (żelazo, mangan i cynk)

Zastosowania: Gotowane na parze; dodawane do dań z makaronu, gulaszu, zup


Pyszne linguine z małżami może pewnego dnia stać się stałym elementem rodzinnego menu. Omułki i inne małże, w tym ostrygi, małże i przegrzebki, mogą stanowić około 40 procent owoców morza do 2050 roku, jak wynika z raportu opublikowanego w Nature w 2020 roku. Ze względu na brak konieczności podlewania i nawożenia, hodowle małży doskonale nadają się do rozbudowy, co obniżyłoby ceny dla konsumentów. Wszystkie małże mają swoje zalety, ale Halley Froehlich z UC Santa Barbara wyróżnia małże jako "super wytrzymałe", "super pożywne" i niedoceniane. Jeden minus: Stworzenia tworzące muszle są zagrożone, ponieważ rosnący poziom dwutlenku węgla zwiększa zakwaszenie oceanów. Kelp może być w stanie pomóc.


4. Kelp


Źródło: Witaminy, minerały (jod, wapń i żelazo), przeciwutleniacze

Zastosowania: Sałatki, smoothie, salsa, pikle, makaron i frytki; znajduje się także w paście do zębów, szamponie i biopaliwach


Kelp ma kilka fajnych, przyjaznych dla klimatu sztuczek. Po pierwsze, pobierając dwutlenek węgla podczas fotosyntezy, może obniżyć kwasowość swojego wodnego otoczenia. Rolnicy w Maine i na Alasce uprawiają kelp i małże razem, aby małże mogły korzystać z mniej kwaśnej wody. Kelp również sekwestruje węgiel, podobnie jak podwodne drzewa. Oznacza to, że uprawa i spożywanie większej ilości kelpu może być korzystne dla środowiska. Mimo że kelp i inne wodorosty są powszechnie spożywane w Azji od tysięcy lat, w wielu krajach zachodnich nadal nie są znane.


5. Enset

Źródło: Węglowodany, wapń, potas i cynk

Zastosowania: Kasza lub chleb; używane także do wyrobu lin, płyt i materiałów budowlanych


Odporny na suszę enset, uprawiany w Etiopii, nosi przydomek "fałszywego banana", ponieważ roślina przypomina bananowca, choć jej owoce są niejadalne. Nazywa się go także "drzewem przeciw głodowi", ponieważ jego bogate w skrobię łodygi można zbierać o każdej porze roku, co czyni go niezawodną rośliną buforową w okresach suszy. Raport z 2021 roku opublikowany w Environmental Research Letters sugeruje, że zasięg występowania ensetu może zostać rozszerzony na inne części Afryki, a być może także poza nią. James Borrell z Królewskiego Ogrodu Botanicznego w Kew twierdzi, że przetwarzanie ensetu w celu uczynienia go jadalnym jest skomplikowane. Dlatego ekspansja musiałaby być prowadzona przez społeczności, które posiadają wiedzę na ten temat.


6. Cassava


Źródło: Węglowodany, potas, witamina C

Zastosowania: Gotowany w całości korzeń; mąka bezglutenowa; perełki tapioki w herbacie z bąbelkami


Kasawa, skrobiowe warzywo korzeniowe z Ameryki Południowej, spełnia wszystkie kryteria odporności na zmiany klimatu, zrównoważonego rozwoju i wartości odżywczych. Uprawiany obecnie w ponad 100 krajach, maniok wytrzymuje temperatury do 40°C, jest odporny na sól i suszę. Dodatkowy plus: wyższy poziom CO2 w atmosferze zwiększa tolerancję rośliny na stres i może prowadzić do wyższych plonów. Surowy maniok może zawierać toksyczne ilości cyjanku, ale substancję tę można usunąć poprzez obranie, namoczenie i ugotowanie korzenia.

WWW: businews.pl
itnews24.pl
itlife.pl
ofio.pl
polskatimes.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

GDDKiA: tablice „STOP - Zły kierunek” montujemy w całej Polsce